Schuimbeton
Ben jij al bekend met schuimbeton? Deze betonsoort is ideaal inzetbaar als isolatiemateriaal. Schuimbeton is een relatief licht product met een groot draagvermogen, waardoor het vaak als isolerende laag onder de dekvloer dient. Bull Schuimbeton is gespecialiseerd in het aanbrengen van schuimbeton: we komen het schuimbeton op locatie storten, waardoor je altijd profiteert van een duurzame, op maat gemaakte vloer.
Schuimbetonvloer
Schuimbeton bestaat – door het toevoegen van het schuimmiddel aan het beton – voor het grootste deel uit lucht. Dat maakt het licht en geeft het een hoge isolatiewaarde. Een laag van een halve meter heeft bijvoorbeeld een Rd-waarde van 4,5. Hierdoor is het materiaal niet alleen geschikt als onderlaag voor een vloer, maar ook ideaal om bijvoorbeeld een kruipruimte of riolering volledig lucht- en vochtdicht op te vullen. Wanneer het schuimbeton als onderlaag voor een nieuwe vloer dient, kan er bovenop het schuimbeton vloerverwarming worden aangelegd. Daarna is de schuimbetonvloer verder af te werken met een dekvloer en een toplaag.
Alles bij één partij geregeld.
Verduurzamen, vloerverwarming én een nieuwe dekvloer: bij Bull Schuimbeton besteed je alle werkzaamheden rondom het verduurzamen van jouw woning aan één partij uit. Dat doen we met het alles-in-één pakket van de Bull renovatievloer. In 6 stappen zorgen we voor volledige renovatie van jouw woning: het verwijderen van de houten balkenvloer, storten van schuimbeton, aanbrengen van vloerverwarming en het aanbrengen van een dekvloer. Zo leef jij straks op een comfortabele manier in een duurzame woning!
Riool vullen en afsluiten
Oudere woningen beschikken vaak over een riool dat niet meer wordt gebruikt. Om te voorkomen dat het riool gaat stinken of gaat verzakken, is het verstandig om het riool te vullen. Schuimbeton is een ideaal middel om een riool te vullen en tegelijkertijd vocht- en luchtdicht af te sluiten. Deze betonsoort is ongevoelig voor temperatuur, waardoor het niet uitzet bij warmte of krimpt in de winter. Daarnaast is beton een natuurlijk materiaal wat 100% recyclebaar is. Voor een riool dat bijvoorbeeld door de tuin loopt is dat een mooie bijkomstigheid.
De voordelen van schuimbeton
In de afgelopen jaren is schuimbeton enorm populair geworden, en dat begrijpen we! Door de toevoeging van schuimmiddel is schuimbeton namelijk een relatief licht product met een hoge isolerende waarde. Ter vergelijking: schuimbeton weegt zo’n 500 tot 1850 kg per m3 terwijl normaal beton zo’n 2350 kg per m3 weegt. Door het lichte gewicht en hoge isolerende waarde is schuimbeton daarom niet alleen geschikt als onderlaag voor de vloer, maar ook als isolerend materiaal op daken.
Wat kost schuimbeton?
Als materiaal is schuimbeton de meest voordelige vloerrenovatie in bestaande woningen met houten vloeren. De enige producten die voor materiaal gebruikt worden zijn cement, water, lucht en een beetje schuimmiddel. Wat zorgt dan wel voor de kosten? Mensen, transport en materieel. De kosten zijn dus vooral afhankelijk van de afstand (reistijd) en de tijd die we nodig hebben om het schuimbeton aan te brengen en af te werken. U kunt hier een offerte aanvragen. Dan weet u meteen waar u financieel aan toe bent.
Mogelijkheden voor subsidies
Via de overheid kunt u subsidie krijgen voor het isoleren van uw woning. Dat blijft ook in 2024 zo, want de overheid wil én de klimaatdoelstellingen halen én minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen uit het buitenland. Schuimbeton wordt, vanwege de hoge isolerende werking, aangemerkt als vloerisolatie. Op de website van Milieu Centraal vindt u meer informatie over de subsidiemogelijkheden.
Hoe sterk is schuimbeton?
Schuimbeton is verrassend sterk materiaal! Dit materiaal heeft namelijk een druksterkte van 1N/mm2. Wat betekent dat het 100 ton per vierkante meter kan dragen. Schuimbeton is daardoor dus in staat om zware belastingen te weerstaan. Toch is het belangrijk om te weten dat schuimbeton geen constructieve vloer is. Vanwege de structuur van dit product is het bijvoorbeeld lastig om schuimbeton te boren of ankeren. Heb je hier vragen over of ben je benieuwd of jouw project mogelijk is? Vraag het altijd even na bij onze werkvoorbereiders.
Eigenschappen van schuimbeton
Naast de hoge isolatiewaarde en het lichte gewicht, zijn er nog een hoop andere voordelen die de keuze voor schuimbeton erg aantrekkelijk maken. Zo is schuimbeton volledig recyclebaar. Schuimbeton is daarnaast opgebouwd uit een aantal materialen: zand, cement, water en schuimmiddel. Dat maakt schuimbeton dus ook nog eens enorm duurzaam! Als laatste is schuimbeton ook enorm goed bestand tegen invloeden van de winter, zoals vorst en dooi.
Veelgestelde vragen
Het duurt gemiddeld 2 tot 3 dagen voordat het mogelijk is om over de gestorte betonlaag heen te lopen. De droogtijd voor het storten van een nieuwe deklaag is wat langer, ongeveer 7 dagen. Goed om te weten: de droogtijd is voor een groot deel afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid. In de winter duurt het drogen van het schuimbeton dus langer dan in de zomer.
Ja, wanneer het product volledig is uitgehard, is het goed waterdicht. Hierdoor is het materiaal ook ideaal om in te zetten in kelders of kruipruimtes waar wateroverlast plaatsvindt. Gebruik je het schuimbeton als isolerende laag onder een (buiten)vloer, dan is het wel noodzakelijk om hier nog een goede dekvloer overheen te leggen.
Nee, deze betonsoort is geen constructieve vloer. Schuimbeton is alleen inzetbaar als opvullaag. Bijvoorbeeld ter isolatie of opvulling van loze ruimtes.
Door toepassing van het schuimmiddel, is schuimbeton minder ‘dicht’ materiaal dan normaal beton. Dit zorgt ervoor dat het gewicht van dit product ook een stuk lager ligt: ongeveer 400 tot 1600 kg per m3. Dat terwijl traditioneel beton gemiddeld 2500 kg per m3 weegt. Een flink verschil in gewicht!
Jazeker! Het materiaal is bestand tegen warmte en heeft een isolerende werking, waardoor warmte vanuit de vloerverwarming niet verloren gaat. Om de aanleg van een nieuwe vloer helemaal gemakkelijk te maken, bieden wij zelfs een compleet alles-in-één pakket aan: een combinatie van schuimbeton, vloerverwarming én een dekvloer. Ontdek meer over de mogelijkheden van dit aanbod!
Zolang het om een plat dak gaat (bijvoorbeeld bij een appartementencomplex of kantoorgebouw) is het mogelijk om schuimbeton als isolatiemateriaal voor het dak te gebruiken. Deze betonsoort is erg licht in gewicht, wat voordelig is voor de constructie en draagkracht van het gebouw. Lees hier meer over schuimbeton op het dak.