Vaak krijgen we de vraag: “Hoe lang duurt een vloerrenovatie met schuimbeton precies?”. Deze vraag is begrijpelijk, aangezien het renoveren van een vloer een belangrijke investering is die tijd en planning vereist. In dit artikel gaan we hier meer uitleg over geven.
De tijd die nodig is om een vloer te slopen, hangt af van verschillende factoren, waaronder het materiaal van de vloer en de grootte van de ruimte. Het verwijderen van een eenvoudige laminaatvloer met daaronder alleen hout kan relatief snel gaan, misschien wel binnen een paar uur. Aan de andere kant kan het slopen van een tegelvloer meer tijd in beslag nemen, vooral als de tegels goed vastzitten.
Bij het slopen van een vloer is het ook belangrijk om rekening te houden met eventuele obstakels, zoals meubels die verplaatst moeten worden of scheve ondergronden die gecorrigeerd moeten worden. Deze extra taken kunnen het slopen van een vloer vertragen.
Het storten van schuimbeton is een essentiële stap in het vloerrenovatieproces. Over het algemeen duurt het storten van schuimbeton slechts een paar uur. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte en complexiteit van de ruimte waarin de vloer wordt gerenoveerd.
Nadat het schuimbeton is gestort, moet het echter uitharden voordat er verdere werkzaamheden kunnen plaatsvinden. Gemiddeld duurt dit uithardingsproces 1 tot 2 dagen. Gedurende deze periode is de vloer niet beloopbaar en is het belangrijk om deze rustperiode te respecteren om ervoor te zorgen dat het schuimbeton volledig kan uitharden en de gewenste sterkte kan bereiken.
Na de uithardingsperiode van het schuimbeton is het mogelijk om verder te gaan met de vloerrenovatie. Er zijn verschillende stappen die hierop volgen, waaronder het installeren van vloerverwarming en het smeren van de dekvloer.
Op dag 6 na het storten van het schuimbeton kunnen we al beginnen met het monteren van de vloerverwarming. Dit is een belangrijk aspect van vloerrenovatie, vooral voor mensen die genieten van de warmte en comfort van vloerverwarming. Het vroege tijdstip waarop dit kan worden gedaan, maakt het mogelijk om snel te kunnen genieten van de voordelen van vloerverwarming in de vernieuwde vloer.
De volgende stap in het renovatieproces is het smeren van de dekvloer. Deze stap kan plaatsvinden op de dag na het monteren van de vloerverwarming. Het smeren van de dekvloer is essentieel om een egale en vlakke ondergrond te creëren voor de uiteindelijke vloerafwerking. Zodra de dekvloer gesmeerd is heeft deze ook 1 tot 2 dagen de tijd nodig voor het uithardingsproces. Na deze tijd is de vloer weer beloopbaar en klaar voor de verdere verbouwing!
Als je ervoor kiest om gevlinderd woonbeton toe te passen in je vloerrenovatie, is het interessant om op te merken dat hiermee gestart kan worden vanaf de dag waarop je normaal gesproken zou beginnen met het smeren van de dekvloer. Dit betekent dat je vrij snel na het aanbrengen van schuimbeton kunt beginnen met het aanbrengen van gevlinderd woonbeton. Dit versnelt het totale renovatieproces en stelt je in staat om sneller te genieten van je nieuwe vloer.