De cementdekvloer: de ideale dekvloer

Zandcement dekvloer

Een cementdekvloer, ook wel zandcement vloer genoemd, is een smeervloer die bestaat uit zand, cement en water. De cement mortel heeft als hoofddoel de oude of nieuwe ondervloer te egaliseren of vlak te maken. Deze dekvloer is ideaal voor vochtige ruimtes en gaat lang mee. De zandcement dekvloer is de meest voorkomende dekvloer.

Wat is een cementdekvloer?

Een cementdekvloer, ook bekend als zandcementvloer, is een smeervloer die bestaat uit zand, cement en water. Deze dekvloer bevindt zich bovenop de schuimbetonvloer en onder de uiteindelijke vloerafwerking. Het is ideaal om een egale laag aan te brengen over een schuimbetonvloer voordat de afwerkvloer wordt geplaatst. Ook kan het gebruikt worden om niveauverschillen te overbruggen of om een vloer op het gewenste niveau te brengen. Bovendien kan een cementdekvloer goed worden voorzien van vloerverwarming.

Perfect voor de badkamer

Een zandcementdekvloer is bijzonder geschikt voor gebruik in de badkamer. Dit komt door verschillende redenen.

Allereerst is een badkamer vaak een vochtige ruimte. Zandcement is beter bestand tegen vocht dan een anhydriet dekvloer. Daarnaast moet een vloer in de badkamer vaak (deels) met afschot gelegd worden, zodat het water netjes naar het afvoerputje loopt. Dit kan goed gerealiseerd worden met een cementvloer, maar niet met bijvoorbeeld een gietvloer aangezien dit weer uitvloeit.

Wat is de dikte van een cementdekvloer?

Over het algemeen heeft een zandcementdekvloer een dikte van ongeveer 7 centimeter. Dikkere vloeren zijn ook mogelijk, maar dan duurt het droogproces aanzienlijk langer. De keuze voor de dikte van de zandcementdekvloer hangt ook grotendeels af van de ondergrond waarop we de dekvloer maken. Wij adviseren om te kiezen voor een minimale dikte van 5 centimeter.

Wat is de droogtijd van een cementdekvloer?

Een cementdekvloer is na 2 tot 3 dagen beloopbaar. De volledige droogtijd van een cementdekvloer bedraagt ongeveer één week per centimeter dikte. Indien u een kortere droogtijd wenst, kunnen wij versnellers aan het cement toevoegen. Hiermee kunnen we de droogtijd halveren.

Het aanbrengen van een cementdekvloer

Bij het aanbrengen van een cementdekvloer beginnen we eerst met de nodige voorbereidingen, zoals het storten van het schuimbeton (optioneel), het plaatsen van vloerverwarming (optioneel) en het afplakken van de wanden met kantfoam. Het kantfoam brengen we aan zodat dit de muren beschermd tegen de werking van de zandcementdekvloer. Het cement wordt vervolgens gemakkelijk naar de gewenste locatie gepompt met behulp van een pompmachine.

Het cementmortel en het zandcement wordt daarna verdeeld. De vloer wordt gladgestreken met behulp van de spaan. Om ervoor te zorgen dat de vloer volledig waterpas is, controleren we de hoogte met behulp van een laser en meetlat.

Egaliseren

In sommige gevallen is het nodig om de vloer verder af te werken met egaline, afhankelijk van het type vloerafwerking dat u wenst. Wij raden u aan om hiervoor uw vloerenleverancier te contacteren.

Vloerverwarming op schuimbeton | Bull Schuimbeton Zandcementdekvloer op schuimbeton | Bull Schuimbeton

Een cementdekvloer met vloerverwarming

Een cementdekvloer in combinatie met vloerverwarming is een goede keuze. Het zandcement geleid de warmte van de vloerverwarming goed en dus zult u er warme voeten aan over houden. Als ondervloer is een schuimbetonvloer de ideale optie aangezien de warmte door de isolatie van het schuimbeton gedwongen word om omhoog te gaan. Zo haalt u maximaal rendement uit uw isolatie én warmte.

Meer berichten

Bekijk ook deze berichten

Stankoverlast door oude riolering: wat is de beste oplossing?

Is dit een herkenbare situatie voor jou? Je hebt net een huis gekocht, maar je komt er al vrij snel […]

Schuimbeton en leidingwerk: dit moet je weten

  Schuimbeton is een veelzijdig materiaal wat op veel verschillende plekken toegepast kan worden: als onderlaag van een vloer, op […]

Houten vloer vervangen door beton

Het vervangen van een houten vloer door beton wordt steeds populairder, zowel in moderne als in traditionele woningen. Deze ingreep […]

0
Schuimbeton
0
Vloerverwarming
0
Dekvloeren
0
Woonbeton
Schuimbeton storten Nijkerk | Bull Schuimbeton | Schuimbeton opvullaag
Schuimbeton isolatiewaarde | Schuimbeton vrachtwagen van Bull Schuimbeton

Meer weten over de mogelijkheden van Bull Schuimbeton?