Het vervangen van een houten vloer door beton wordt steeds populairder, zowel in moderne als in traditionele woningen. Deze ingreep brengt tal van voordelen met zich mee, maar ook enkele nadelen. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat er komt kijken bij dit traject en welke mogelijkheden er zijn, zoals het integreren van vloerverwarming en het gebruik van verschillende soorten beton, waaronder schuimbeton. In dit artikel nemen we je mee door de voordelen, nadelen, werkzaamheden en de mogelijkheden die je hebt bij het vervangen van een houten vloer door beton.
Een betonnen vloer is zeer duurzaam en sterk. In tegenstelling tot houten vloeren, die na verloop van tijd kunnen gaan kraken, buigen of zelfs rotten, biedt beton een solide en langdurige oplossing. Dit maakt het ideaal voor ruimtes die intensief gebruikt worden zoals woningen.
Betonnen vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Ze zijn bestand tegen vlekken, vocht en schimmel, wat betekent dat ze niet regelmatig behandeld of gerepareerd hoeven te worden zoals houten vloeren. Een eenvoudige reiniging met water en een mild schoonmaakmiddel is vaak voldoende wanneer het beton in het zicht blijft. Wanneer beton niet in het zicht blijft is het helemaal onderhoudsvrij.
Moderne betonnen vloeren kunnen in verschillende afwerkingen en kleuren worden uitgevoerd. Van gepolijst beton voor een strakke, moderne look tot geëtst of gekleurd beton voor een meer decoratieve afwerking. Dit biedt een breed scala aan ontwerpopties om aan je interieurwensen te voldoen.
Een van de grootste voordelen van betonvloeren is de mogelijkheid om vloerverwarming te integreren. Beton heeft uitstekende thermische eigenschappen, waardoor het een ideaal materiaal is om warmte vast te houden en gelijkmatig af te geven. Dit verhoogt het comfort in huis aanzienlijk. Waar in het traject de vloerverwarming toegepast wordt ligt aan het soort beton dat gebruikt wordt. Bij schuimbeton zal de vloerverwarming als tussenlaag worden aangebracht terwijl bij constructief beton de vloerverwarming zowel onderin, als ingefreest kan worden gemonteerd.
Het aanleggen van een betonnen vloer kan prijzig zijn. Naast de kosten voor het materiaal zelf, moet je ook rekening houden met arbeidskosten en eventuele extra’s zoals vloerverwarming. Echter, deze investering kan zich op de lange termijn terugbetalen door de lange levensduur, het lage onderhoud en de verlaagde energiekosten.
Hoewel het hele traject in ongeveer 1,5 week te realiseren is, kan de daadwerkelijke installatie van beton een tijdrovend proces zijn. Het storten van beton, wachten op het uitharden en afwerken van de vloer vergt tijd en geduld. Wees gerust, in de tussentijd is het beton gewoon beloopbaar dus u hoeft de woning niet te verlaten.
Zonder vloerverwarming kan een betonnen vloer koud aanvoelen, vooral in de wintermaanden. Dit is iets om rekening mee te houden als je overweegt je houten vloer te vervangen door beton. Wij raden dus altijd aan bij normaal beton om deze ook te voorzien van vloerverwarming. In het geval van schuimbeton is het koude voetgevoel niet van toepassing aangezien deze als isolerend werkt.
Het vervangen van een houten vloer door beton begint met een grondige voorbereiding. De oude houten vloer moet volledig worden verwijderd, inclusief eventuele ondervloeren en balken. Zorg ervoor dat alle openingen en kieren worden gedicht. Dit kan enkele dagen duren, afhankelijk van de grootte van de ruimte en de complexiteit van de bestaande vloer.
Als je ervoor kiest om vloerverwarming te installeren, moet dit in de voorbereidingsfase gebeuren. De vloerverwarmingselementen worden geplaatst voordat het beton wordt gestort. Dit zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig kan worden verspreid door de betonnen vloer. De betonnen vloer is namelijk een goede geleider van de thermische weerstand en zal de warmte omhoog brengen. In het geval van schuimbeton draaien we het juist om; in dit geval storten we eerst het schuimbeton om vervolgens de vloerverwarming aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de vloerverwarming.
Bij het storten van de nieuwe vloer heb je de keuze tussen schuimbeton en normaal beton. Schuimbeton is lichter en heeft betere isolerende eigenschappen, wat het een goede keuze maakt voor vloeren met vloerverwarming. Bovendien is schuimbeton goedkoper dan normaal beton. Normaal beton is echter sterker en duurzamer, wat het ideaal maakt voor ruimtes met zware belasting.
Na het plaatsen van de vloerverwarmingselementen en het kiezen van het type beton, wordt het beton gestort. Dit moet gelijkmatig worden verdeeld en afgewerkt om een glad oppervlak te creëren. Afhankelijk van de gekozen afwerking kan dit proces enkele dagen duren. Na het storten moet het beton voldoende tijd krijgen om uit te harden voordat het verder afgewerkt kan worden.
Hoewel de bovengenoemde stappen tijdrovend kunnen lijken, kan het hele traject van het vervangen van een houten vloer door beton in ongeveer 1,5 week worden voltooid. Dit is inclusief de voorbereiding, installatie van vloerverwarming, storten en uitharden van het beton, en de uiteindelijke afwerking van de vloer. Het is echter belangrijk om een professioneel team in te schakelen om ervoor te zorgen dat het werk efficiënt en volgens de juiste normen wordt uitgevoerd. Ook is advies over de juiste toepassing een belangrijk aspect wanneer u uw keuze maakt voor het juiste type beton.
Naast de standaard betonvloeren zijn er tal van innovatieve opties beschikbaar. Gepolijst beton biedt bijvoorbeeld een luxe uitstraling en is perfect voor moderne interieurs. Voor wie op zoek is naar duurzaamheid en een uniek ontwerp, zijn er mogelijkheden zoals betonvloeren met kleuren en bepaalde afwerktechnieken als polijsten en impregneren, het zogenoemde woonbeton.
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Wij voorzien u graag van advies!